Αμύγδαλα & Άσκηση: Πότε επιτρέπεται η κατανάλωσή τους

Αμύγδαλα & Άσκηση: Πότε επιτρέπεται η κατανάλωσή τους

Τα αμύγδαλα είναι ένα δημοφιλές και θρεπτικό σνακ που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πότε είναι καλύτερο να καταναλώνουν αμύγδαλα σε σχέση με την προπόνηση. Παρακάτω, θα αναλύσουμε το θέμα των αμυγδάλων και της άσκησης για να σας βοηθήσουμε να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την ενσωμάτωσή τους στη ρουτίνα γυμναστικής σας. 


Pre-Workout

Η κατανάλωση αμυγδάλων πριν από την προπόνηση μπορεί να είναι ευεργετική για τους εξής λόγους:


Boost ενέργειας: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια πηγή υγιεινών λιπαρών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να παρέχουν διαρκή ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Ο συνδυασμός υγιεινών λιπαρών και πρωτεϊνών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μυών και να αυξήσει την αντοχή σας.


Σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα αμύγδαλα μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων, οδηγώντας σε μια σταδιακή απελευθέρωση ενέργειας στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό αφενός σταθεροποιεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της άσκησης και αφετέρου αποτρέπει τις απότομες μειώσεις ή αυξήσεις ενέργειας.


Κορεσμός: Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες στα αμύγδαλα μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να είναι ευεργετικό αν κάνετε μεγαλύτερης διάρκειας προπόνηση. Το να αισθάνεστε πλήρεις και χορτάτοι πριν από την προπόνησή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τους περισπασμούς της πείνας και να διατηρήσετε τη συγκέντρωσή σας.


After-Workout

Η κατανάλωση αμυγδάλων μετά την προπόνηση μπορεί επίσης να προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα:


Μυϊκή αποκατάσταση: Τα αμύγδαλα αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη άσκηση. Η προσθήκη αμυγδάλων στο σνακ σας μετά την προπόνηση μπορεί να προσφέρει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της μυϊκής αποκατάστασης και ανάπτυξης του σώματός σας.


Αναπλήρωση θρεπτικών συστατικών: Η άσκηση μπορεί να εξαντλήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά από το σώμα σας, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Τα αμύγδαλα περιέχουν διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των μυών και την παραγωγή ενέργειας. Η απόλαυση αμυγδάλων ως μέρος του γεύματος ή του σνακ σας μετά την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση αυτών των θρεπτικών συστατικών και να υποστηρίξει τη συνολική σας αποκατάσταση.


Έλεγχος κορεσμού και πείνας: Η κατανάλωση αμυγδάλων μετά την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στον κορεσμό της πείνας και στον έλεγχο από λιγούρες. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση και το άσκοπο τσιμπολόγημα μετά την προπόνηση.


Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για ξηρούς καρπούς;


Ενώ τα αμύγδαλα μπορούν να είναι ευεργετικά τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το χρονοδιάγραμμα και τον έλεγχο των μερίδων:


Pre-Workout: Συνιστάται να καταναλώνετε αμύγδαλα περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα πριν από την προπόνησή σας, ώστε να είναι δυνατή η πέψη. Προτιμήστε μια μικρή χούφτα από αμύγδαλα (περίπου 23 αμύγδαλα) για να αποφύγετε το αίσθημα του κορεσμού ή του βάρους κατά τη διάρκεια της άσκησής σας.


After-Workout: Προσπαθήστε να καταναλώνετε αμύγδαλα μέσα σε μία ή δύο ώρες μετά την προπόνησή σας για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη. Και πάλι, μια χούφτα από αμύγδαλα μπορεί να είναι η κατάλληλη ποσότητα για τα περισσότερα άτομα.


Να θυμάστε ότι οι ατομικές διατροφικές ανάγκες μπορεί να διαφέρουν, οπότε είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να προσαρμόζεστε ανάλογα. Εάν έχετε ειδικές διατροφικές απαιτήσεις ή παθήσεις, καλό είναι πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές.


Εν κατακλείδι, τα αμύγδαλα μπορούν να αποτελέσουν μια θρεπτική προσθήκη στη ρουτίνα σας πριν και μετά την προπόνηση. Παρέχουν διαρκή ενέργεια, υποστηρίζουν την αποκατάσταση των μυών και προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Απλά προσέξτε το μέγεθος των μερίδων και το χρονοδιάγραμμα για να βελτιστοποιήσετε τα οφέλη τους. 


Η Nutriscious μπορεί να σας βοηθήσει να ενσωματώσετε τα πιο νόστιμα και θρεπτικά αμύγδαλα στη ρουτίνα άσκησής σας, με ένα μόνο κλικ! 


Πηγή: iatronet.gr, mednutrition.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν