Πόσο αλάτι και ζάχαρη περιέχονται στους ξηρούς καρπούς;

Πόσο αλάτι και ζάχαρη περιέχονται στους ξηρούς καρπούς;

Οι ξηροί καρποί είναι ένα απίστευτα θρεπτικό σνακ. Είναι γεμάτοι με απαραίτητα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι ξηρών καρπών περιέχουν περισσότερο αλάτι και ζάχαρη από άλλα, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόση ποσότητα κατά μέσο όρο περιέχεται σε κάθε είδος, προτού τους προμηθευτείτε και εν τέλει τους απολαύσετε. 


Ποια είναι η περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε αλάτι και ζάχαρη;


Η περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε αλάτι και ζάχαρη μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του ξηρού καρπού. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι έχουν από τη φύση τους χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ζάχαρη. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να έχουν ελαφρώς υψηλότερες ποσότητες, οπότε είναι σημαντικό να προσέχετε το μέγεθος των μερίδων σας.


Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε αλάτι, τα επίπεδα νατρίου στους ξηρούς καρπούς είναι γενικά χαμηλά. Για παράδειγμα, μία μερίδα 28 γραμμαρίων από φιστίκια περιέχει περίπου 5mg νατρίου. Τα αμύγδαλα, ένας άλλος δημοφιλής ξηρός καρπός, έχει επίσης πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.


Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν λιγοστά ποσοστά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, τα κάσιους και τα φιστίκια έχουν ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, αλλά και πάλι, η ποσότητα ζάχαρης εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διατροφικά οφέλη των ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών λιπαρών, των πρωτεϊνών και των φυτικών ινών τους, αντισταθμίζουν την ελάχιστη περιεκτικότητα σε νάτριο ή ζάχαρη που μπορεί να παρέχουν. Οι ξηροί καρποί με αυτόν τον τρόπο εξακολουθούν να θεωρούνται μια θρεπτική επιλογή τροφίμων και μπορούν να απολαμβάνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής με απόλυτη ασφάλεια.


Ωστόσο, καλό είναι να θυμάστε να ελέγχετε πάντα τις ειδικές διατροφικές πληροφορίες για το είδος των ξηρών καρπών που καταναλώνετε, καθώς η περιεκτικότητα σε νάτριο και ζάχαρη μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με το προϊόν και τη συσκευασία.


Πόσες θερμίδες περιέχουν οι ξηροί καρποί; Μπορούμε να τρώμε όσους θέλουμε;


Ένα ποσοστό των ανθρώπων αποφεύγει τους ξηρούς καρπούς επειδή πιστεύει ότι είναι πλούσιοι σε λιπαρά και μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση αλήθεια. Μπορεί οι ξηροί καρποί να περιέχουν λιπαρά, ωστόσο, περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στην υγεία μας. Και ακόμα και αν ο οργανισμός μας δεν απορροφά όλο το λίπος των ξηρών καρπών, απορροφά κυρίως τα θρεπτικά συστατικά.


Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της πείνας. Η κατανάλωσή τους σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι, οπότε «αναγκάζεστε» να καταναλώνετε λιγότερες ποσότητες. Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ ξηρών καρπών και βάρους, οι οποίες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ξηρούς καρπούς έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι στο μέλλον.


Μεταξύ 50% και 70% των ξηρών καρπών αποτελούνται από λίπος. Ωστόσο, ανήκουν στην κατηγορία των «καλών» λιπαρών οξέων (μονοακόρεστα και ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα), τα οποία έχουν διάφορα οφέλη για τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, τα καρύδια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ τα φουντούκια και οι ξηροί καρποί macadamia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.


Αυτό σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί, όταν καταναλώνονται με μέτρο, όχι μόνο δεν αυξάνουν το βάρος, αλλά σας βοηθούν να κάψετε λίπος! Μάλιστα, η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να αυξήσει την ενέργεια και την καύση του λίπους. Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο της πρωτεΐνης όσο και των ακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωστή ποσότητα ξηρών καρπών που μπορείτε να καταναλώνετε ημερησίως, χωρίς κίνδυνο αύξησης βάρους, είναι περίπου 30 γραμμάρια.


Οι ατομικές συσκευασίες της Nutriscious περιέχουν τη σωστή ποσότητα ξηρών καρπών που μπορείτε να καταναλώνετε ημερησίως προκειμένου να έχετε μια απολαυστική εμπειρία σνακ!


Πηγή: diatrofi.gr, healthia.gr, onmed.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν